Blog

Accountant van de toekomst

Hoe Rikst Accountants dankzij de hoge automatiseringsgraad klanten beter van dienst kan zijn

Hoe robotproof is het beroep van accountant? En hoe ziet de toekomst van de accountant eruit? Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van robotisering en automatisering op de toekomst van de accountant. De uitkomst luidt vaak dat het beroep van de accountant onder druk staat. De hoge automatiseringsgraad in ons vakgebied zou hier debet aan zijn. Maar vormt dit nu echt een bedreiging? Binnen Rikst Accountants omarmen wij al jarenlang deze ontwikkeling. Het heeft namelijk niet alleen een positief effect op ons kantoor. Ook komt het de dienstverlening richting onze klanten ten goede.

Welke rol speelt automatisering binnen Rikst Accountants

Automatisering levert een accountantskantoor ontzettend veel voordeel op. Routine werkzaamheden van accountants kunnen gedeeltelijk of zelfs helemaal worden geautomatiseerd. Dit komt niet alleen de productiviteit ten goede. Het levert daarnaast ook veel tijdsbesparing op wat vervolgens ingezet kan worden om daadwerkelijk toegevoegde waarde richting klanten te kunnen leveren. De accountantskantoren die de automatisering weten te vertalen in voordelen richting hun klanten zullen floreren.

Maar dit kun je alleen bereiken door de juiste dingen te doen. Dit begint allereerst met het aannemen van de juiste mensen. Medewerkers die hun hand niet omdraaien voor de nieuwe ontwikkelingen binnen hun vakgebied. En daarnaast speelt ICT ook een belangrijke rol. De softwarepakketten moeten zorgen voor een optimalisatie van de werkzaamheden binnen het kantoor en tegelijkertijd voldoen aan de gewenste verwachtingen van de eindgebruiker (ondernemer).

Onze visie

Wij geloven dat elke ondernemer de volle potentie uit zijn bedrijf wil halen. Een juiste administratie helpt hem hierbij. Het geeft de ondernemer namelijk inzicht in zijn doelen en ambities. Maar als accountantskantoor maak je hierin niet meer het verschil. Termen als realtime en 24/7 inzicht zijn verworden tot voordelen die een ondernemer simpelweg mag verwachten van een accountantskantoor.

De meerwaarde wordt gecreëerd in het helpen bereiken van diezelfde doelen en ambities. What-if analyses, begrotingen, dashboarding, proactief advisering en strategie sessies. Eén voor één tools die wij inzetten om tot die meerwaarde te komen. Het inzetten van de juiste software is ook hierbij van essentieel belang.

Yuki way of working

Binnen Rikst Accountants werken wij al jarenlang met verschillende softwarepakketten, waaronder die van Visma | Yuki. Dit pakket biedt ons allereerst de juiste ondersteuning in het waarmaken van één van onze klantbeloftes, namelijk een juiste administratie. Daarnaast stelt het ons in staat om daadwerkelijk meerwaarde te kunnen creëren. Dit gebeurt door middel van:

  • Het behalen van een efficiënte verwerkingsproces. Yuki software zorgt onder andere voor een geautomatiseerde verwerking van documenten en het automatisch afhandelen van banktransacties. Ook de beschikbaarheid van de verschillende koppelingen zorgt voor een betere verwerking van de administraties;
  • Het meten van de kwaliteit van de administraties. Door het inzetten van de juiste kengetallen is onze backoffice in staat om de performance te meten en eventueel te verbeteren. Denk hier bijvoorbeeld aan de gemiddelde klanttevredenheid, aantal verwerkte transacties en de tijdigheid van de administraties;
  • Standaardiseren van het controleproces. Het verwerken van de administraties is één. Maar het moet vervolgens ook allemaal kloppen. Binnen Yuki zijn er meerdere controlemechanismes waar wij binnen onze dienstverlening gebruik van maken. Denk hierbij aan een kwaliteitsmonitor, meerdere checklists (inconsistentiecheck, relatie-controle, ouderdomsanalyse) en een controle op de verwerkte documenten. Daarnaast voeren wij per kwartaal een btw controle uit en analyseren wij de resultaten t.o.v. voorgaande periodes.

Verder stelt de software van Visma | Yuki ons in staat om daadwerkelijk meerwaarde voor de ondernemer te creëren. Het zorgt niet alleen voor een juiste administratie. Het levert ons namelijk ook de nodige tijdsbesparing op. Hierdoor weten we wat de klant belangrijk vindt. Er is meer ruimte voor proactief advisering en zijn we in staat om beter maatadvies te geven.

De toekomst van de accountant

Hoe robotproof is het beroep van accountant? Daar begonnen we dit artikel mee. Wanneer je de ontwikkelingen omarmt en als accountantskantoor meegaat in de automatiseringsslag, dan kun je de toekomst rooskleurig tegemoet zien. Door het inzetten van de juiste software zullen de werkzaamheden er allicht anders uit komen te zien. En kunnen de werkzaamheden efficiënter plaatsvinden. Hierdoor houd je tijd over en kun je je echt bezig gaan houden met de ondernemer. De discussie gaat nu niet zozeer over zijn administratie, maar meer over zijn ambities en welke rol wij daarin kunnen gaan spelen!

Vragen?

Wil je meer weten over onze dienstverlening? Of welke voordelen Yuki software heeft voor jouw administratie? Neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag met jou in gesprek.

Meer weten? Vraag het Gerrit!

Senior medewerker Accountancy
  • (Online) administraties
  • Accounting
  • Fiscaliteiten
Afspraak maken met Gerrit

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!