Blog

Accountantskantoor of administratiekantoor

Accountantskantoor of administratiekantoor: Wat ga je kiezen?

Boekhouder, accountant, administrateur: voor onze beroepsgroep worden meerdere termen gebruikt. En vaak ook nog door elkaar. Veel ondernemers gebruiken de term accountant, terwijl het daadwerkelijk een boekhouder betreft. En dat is toch enigszins vreemd. Er zijn namelijk echt grote verschillen tussen een accountantskantoor en een administratiekantoor. Wil jij weten welke van de twee jij het beste kunt kiezen? Lees dan snel verder.

Administratiekantoor

Mensen die werken bij een administratiekantoor zijn boekhouders / administrateurs. Zij verzorgen de administraties van de ondernemers in hun portefeuille. Daarnaast kunnen zij ook een jaarrekening opstellen en een samenstelverklaring afgeven. Echter, een accountantsverklaring afgeven kunnen en mogen zij niet. Hiervoor moet je echt bij een accountant zijn.

Accountantskantoor

Voor alle duidelijkheid, bij een accountantskantoor werken ook boekhouders en administrateurs. Het grootste verschil tussen een accountants- en administratiekantoor zit hem in de eindverantwoordelijke. Binnen een accountantskantoor is de accountant degene die de jaarrekeningen aftekent.

De verschillen tussen een accountantskantoor en een administratiekantoor

Naast de eindverantwoordelijkheid zijn er nog meer verschillen tussen een administratiekantoor en een accountantskantoor. Hecht je als ondernemer niet zoveel waarde aan wie de handtekening onder de jaarrekening zet? Dan zijn allicht onderstaande verschillen doorslaggevend in jouw keuze. Wil je eventueel switchen? Lees dan onze blog over de vijf meestvoorkomende redenen waarom ondernemers overstappen van accountant.

Verschil 1: Prijs

Een veel gehoorde reden om te kiezen voor een administratiekantoor zijn de kosten die ermee gemoeid zijn. Een administratiekantoor zou goedkoper zijn dan een accountantskantoor. In de kern is dit ook zo. Ook al is elke boekhouder en accountant vrij om te bepalen welk tarief hij of zij hanteert, gemiddeld gezien ligt het tarief van een accountant hoger dan dat van een boekhouder.

Maar let op! De werkzaamheden die een boekhouder uitvoert binnen een administratiekantoor, worden ook bij een accountantskantoor hoogst waarschijnlijk gedaan door een boekhouder. Het boeken van facturen worden in ieder geval niet gedaan door een accountant. Je komt pas als ondernemer in aanraking met het hogere uurtarief van de accountant wanneer de werkzaamheden zich ook daarvoor lenen.

Verschil 2: De werkzaamheden

Gaat het puur om het uitvoeren van de administratie? Dat wil zeggen het verwerken van facturen en  Btw-aangiftes? Dan kan een boekhouder dit prima voor jou doen. Maar zodra de werkzaamheden complexer worden of er moet advies worden ingewonnen over bijvoorbeeld een bedrijfsovername of een herstructurering? Dan zal diezelfde boekhouder jou snel gaan doorverwijzen naar een accountantskantoor.

Verschil 3: Opleiding

Om boekhouder te worden hoeft er geen verplichte opleiding gevolgd te worden. Met andere woorden, iedereen mag zich boekhouder noemen. Dat is anders bij een accountant. Je mag je pas accountant noemen als je in het register bent ingeschreven. Om hier te komen moet je minimaal je HEAO-accountancy opleiding en een praktijkstage van minimaal 3 jaar hebben afgerond. Daarnaast zijn ze wettelijk verplicht om met cursussen (minimaal 40 uur per jaar) hun kennis op peil te houden.

Maar waarom is dat dan zo geregeld? Dit heeft enerzijds te maken met de complexere werkzaamheden waar een accountant mee te maken kan krijgen. Daarnaast zijn grotere ondernemingen verplicht om met een accountant te gaan werken. In ruil hiervoor mogen ze verwachten dat de kennis dan ook van een bepaald niveau is.

Verschil 4: Waarborg van kwaliteit

Accountants zijn niet alleen verplicht om een bepaalde opleiding te hebben gevolgd. Ze zijn ook verplicht aangesloten bij de Nederlandse Beroepsorganisatie voor Accountants (NBA). Hiermee wordt gewaarborgd dat de accountant kwaliteit blijft leveren. Dit wordt bijvoorbeeld bereikt door het verplicht stellen van zogenaamde Permanente Educatie.

Verder stelt de NBA gedrags- en beroepsregels op waar iedere accountant zich aan moet houden. Denk hierbij aan regels om gebied van integer handelen, geheimhouding, objectiviteit en vakbekwaamheid. Indien een accountant hiervan afwijkt dan kan hij ter verantwoording worden geroepen. Eens per 6 jaar komt de NBA langs voor een audit om te beoordelen of de gedrags- en beroepsregels worden nageleefd.

Tot slot zijn accountantskantoren verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Al deze wettelijke verplichtingen gelden niet voor een administrateur of boekhouder. Dat wil niet zeggen dat boekhouders geen kwaliteit leveren, echter de wettelijke controle ontbreekt wel.

Conclusie: Administratiekantoor of accountantskantoor?

Samengevat, de werkzaamheden die een administrateur of boekhouder doet, kunnen ook gedaan worden door een accountant. Andersom is dit echter niet het geval. Afhankelijk van de complexiteit van je administratie en de grootte van je bedrijf, kies je voor een boekhouder of accountant. Bij de laatste zal de prijs hoger uitvallen, maar daarvoor mag je ook iets terug verwachten. Het verschil met een administratiekantoor zit hem met name in de kennis en de kwaliteit.

Maar voor wie kies je nu uiteindelijk? Dat ligt geheel aan wat je verwachtingen zijn en wat je wilt met jouw bedrijf. Wil je groeien, dan zal een accountantskantoor beter bij je gaan passen. Een goede boekhouder of administrateur zal vroeg of laat ook deze conclusie gaan trekken.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Heb jij jouw keuze laten vallen op een accountant? Of twijfel je nog? Neem gewoon contact met ons op.

Meer weten? Vraag het Sandra!

Miss Yuki 2020
  • Accountancy
  • Sparringspartner
  • Fiscaliteiten
Afspraak maken met Sandra

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!