16 Dec 2019

Blog

Beoordeel jouw omzet op de juiste manier

Intro

De winst en verliesrekening kan overkomen als een wirwar aan cijfers. Hierdoor is men snel geneigd om direct te kijken naar het resultaat na aftrek van de belastingen. Maar dit alleen zegt niet zoveel. Het startpunt begint logischerwijs bovenaan: de omzet. Beoordeel de administratie en daarmee jouw omzet op de juiste manier!

Omzetontwikkeling in perspectief plaatsen

Jouw omzet is het bedrag exclusief BTW van alle geleverde diensten en verkochte producten. Belangrijk hierin is de ontwikkeling ten opzichte van voorgaande periodes. Is deze positief of negatief? En zijn de eventuele verschillen eenvoudig te verklaren? En hoe verhoudt het zich allemaal ten opzichte van de branche? Hierbij dient wel de kanttekening geplaatst te worden dat de branchecijfers zich niet altijd evengoed lenen voor elke onderneming. Staar je dus niet blind op deze cijfers, maar weet wel voor jezelf waar de eventuele afwijking vandaan komt. En hoe je daar eventueel op kunt anticiperen. Staar je überhaupt niet blind op de omzet. Meer omzet leidt namelijk per definitie niet altijd tot een hogere winst! En vice versa uiteraard: een lagere omzet leidt niet automatisch tot een lagere winst.

Tip: Maak gebruik van een volledige administratie

Er wordt vaak gesteld dat 20% van jouw klanten verantwoordelijk zijn voor 80% van jouw omzet. Aan de hand van een juiste boekhouding kun je inzichtelijk krijgen welke klanten echt geld in het laatje brengen. En ook welke klanten alleen maar energie kosten. Zorg ervoor dat je in één oogopslag dit vanuit je administratie inzichtelijk krijgt! Wil je weten hoe? Neem dan contact met ons op!

Meer weten? Vraag het Silvy!

Accountant
  • Accountancy
  • Belastingadvies
  • Financieel advies
Afspraak maken met Silvy

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!