17 Feb 2020

Blog

De (toegevoegde) waarde van een begroting

Intro

Toch wel raar dat veel ondernemers alleen bij de start van hun onderneming een begroting opstellen. Dit doen ze om te beoordelen of het bedrijf dat ze willen opstarten levensvatbaar is. Net alsof dat moment allesbepalend is. Ondernemen is een continue proces en onderhevig aan ontzettend veel veranderingen. Om meer grip op de situatie te krijgen is het werken met een begroting ontzettend zinvol en biedt de ondernemer meerdere voordelen.

#1 Inzicht in de haalbaarheid van jouw (financiële) doelen

Een begroting is in principe een financiële vertaalslag van jouw doelen. Niet alleen bij de start van jouw bedrijf, of wanneer je aanspraak wilt maken op een financiering. Doelen heb je altijd. Zet ze daarom jaarlijks in een begroting. Zodoende weet je waar de uitdagingen en de risico’s zitten en kun je toekomstbestendig ondernemen.

#2 Liquiditeitsproblemen? Voorkom ze!

Om te kunnen bepalen of je het komende jaar kunt voldoen aan je betalingsverplichtingen, is het ook verstandig om een liquiditeitsbegroting op te stellen. Blijkt uit de begroting dat het krap gaat worden, dan kun je hier tijdig op anticiperen. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot serieuze problemen voor jouw onderneming. Lees hier meer over in onze blog over de cashpositie in de onderneming https://rikst.nl/houd-je-cashpositie-inzichtelijk/

#3 Op tijd bijsturen is noodzakelijk

Ondernemen is risico nemen. De mate waarin je daadwerkelijk risico loopt, kun je echter verlagen door bijvoorbeeld te werken met een begroting. Wanneer de werkelijke situatie uit de pas loopt, dan is het noodzakelijk om de consequenties daarvan inzichtelijk te hebben. Wellicht moet je actie ondernemen. En dat is niet erg want op deze manier kun je al vroeg problemen in jouw bedrijf zien aankomen en daarmee voorkomen.

#4 Jouw marges bepalen

De winstmarge is een belangrijke indicator om te bepalen hoe financieel gezond jouw onderneming is. Het geeft als het ware de financiële prestaties van jouw producten en diensten weer. Het is hierbij belangrijk om deze prestaties over de tijd weg te zetten.
De kostprijs en de berekening daarvan vormt de basis voor het bepalen van de winstmarges. Voor de kostprijsberekening worden de verschillende begrotingen als fundament genomen. Met name de liquiditeitsbegroting speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de juiste kostprijs.

#5 (Intern) communicatiemiddel

Bij het ondernemen zal je talloze beslissingen moeten gaan nemen. Sommige daarvan moeten allicht gecommuniceerd worden met andere partijen zoals financiers, managers, medewerkers en overige directieleden. Een begroting kan jou bijvoorbeeld helpen om de financiële beslissingen transparanter te maken richting medewerkers.

#6 Meer kans op een financiering

Als ondernemer vergroot je de kans op het verkrijgen van een financiering, wanneer je een meer-jaren begroting kunt overleggen. Hiermee toon je niet alleen de levensvatbaarheid van jouw onderneming aan, maar vaak ook de noodzaak tot het aanvragen van de financiering.

Het opstellen van een begroting

Denk niet te makkelijk bij het opstellen van een begroting. Het vergt onder andere veel kennis van de markt en de onderneming. Daarnaast zul je inzicht moeten hebben in de financiële toestand van jouw bedrijf. Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van een meerjaren begroting? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten? Vraag het Wouter!

Allround adviseur
  • Groeiadviseur
  • Sparringspartner
  • Belastingadvies
Afspraak maken met Wouter

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!