Nieuws

De voordelen van financiële KPI’s

Je moet als ondernemer beschikken over de juiste informatie. Alleen op die manier kun jij beslissingen nemen die goed zijn voor jouw onderneming. Financiële KPI's die gekoppeld zijn aan een management dashboard spelen hierin een belangrijke rol. En dat is logisch, gelet op de vele voordelen die een financieel dashboard met zich meebrengt.

Het belang van financiële KPI's

De voordelen van een management dashboard worden door ondernemers vaak niet opgemerkt. "Ik ben op de hoogte van alle ins & outs van mijn onderneming, niemand kent het beter dan ik. Ik heb dan ook helemaal geen belang bij een KPI dashboard" Een vaak gehoord argument om af te zien van financiële KPI's en dashboarding. En het klopt ook voor een deel. Jij bent vaak degene die het bedrijf door en door kent. Maar is jouw kennisniveau ook voldoende? Zijn de genomen besluiten gebaseerd op juiste en volledige informatie? En ben je in staat om de belangrijkste zaken te filteren uit alle (financiële) gegevens die jouw kant opkomen?

Het verwerken van data kan namelijk beter. Weet jij bijvoorbeeld hoe jij er nu voor staat? Of jouw onderneming zijn doelen behaald? En hoe zit het met de werknemers? Halen zij hun doelen wel / niet? Vaak staan begrippen als focus en grip onder druk. Een goed functionerende management dashboard met de juiste financiële KPI's kan hier ondersteuning in bieden. Sterker nog, het kan jou als ondernemer veel voordeel opleveren.

Wat zijn de voordelen van een financiële management dashboard?

Je kunt veel voordeel behalen uit het gebruik van een management dashboard. Welke vijf dat zijn, lees je hieronder. Voorwaarde is wel dat dit alleen gebeurt indien het dashboard en de onderliggende (financiële) KPI's voldoen aan een aantal criteria. Hoe dat precies zit kun je lezen in onze artikel KPI dashboard: Waar moet een dashboard aan voldoen?

1. Het leidt tot betere resultaten

Management dashboards worden vaak ingezet om zowel de onderlinge verbanden binnen het bedrijf als de causaliteit met de omgeving inzichtelijk te maken. Dit biedt iedereen binnen jouw bedrijf de mogelijkheid om beslissingen te maken die gebaseerd zijn op feiten uit verschillende databronnen. Dit komt de besluitvorming ten goede wat uiteindelijk moet leiden tot betere prestaties van jouw onderneming.

2. Dankzij de financiële KPI's heb je meer inzicht in de bedrijfsvoering

Een management dashboard biedt ontzettend veel inzicht en is daarnaast eenvoudig te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat jij als ondernemer in één oogopslag het overzicht kunt krijgen. Het is daarnaast mogelijk om snel te schakelen en de bedrijfsvoering vanuit verschillende perspectieven te gaan analyseren. Bijvoorbeeld tussen verschillende business units, product- of klantgroepen, regio's of tijdsperiodes.

3. De cijfers komen tot leven

Het is belangrijk dat je weet wat er speelt binnen jouw onderneming. Cijfers alleen is niet genoeg. Cijfers zijn namelijk saai en daardoor moeilijk te begrijpen. Visualisatie van cijfers zorgt ervoor dat iedereen het begrijpt. Met dashboarding gaan cijfers leven, causale verbanden worden sneller gelegd waardoor feiten achter de cijfers gaan ontstaan.

4. Je krijgt een beter zicht op de toekomst

Financiële KPI's geven in de vorm van een management dashboard een inzicht in de keuzes die je hebt gemaakt. Je kunt ook gelijk zien of de gemaakte keuzes hebben geleid tot betere resultaten. Vanuit daar kun je bepalen of je op de goede weg bent. Een management dashboard biedt daarmee niet alleen houvast voor de dagelijkse gang van zaken binnen jouw onderneming. Door de combinatie tussen financiële en operationele gegevens kunnen ook trends uit het verleden worden herkend. Een analyse, gekoppeld met de juiste kennis en advies, zorgt ervoor dat jouw onderneming klaar is voor de toekomst.

5. Het gebruik van KPI's vergroot de betrokkenheid van je medewerkers

Alle medewerkers binnen jouw onderneming zijn in principe verantwoordelijk voor de zichtbare resultaten in het management dashboard. Maak hier dan ook gebruik van. Een goed dashboard met de juiste key performance indicatoren maakt de (financiële) gegevens namelijk op een simpele manier inzichtelijk en begrijpelijk voor iedere medewerker. Hierdoor ontstaat er bij iedereen een gezamenlijke verantwoordelijkheidsgevoel voor het functioneren van het bedrijf.

Wat zijn nu de voordelen van financiële KPI's voor jouw bedrijf?

De conclusie kan getrokken worden dat een management dashboard met daarin de juiste (financiële) KPI's een goede manier is om volledig inzicht te krijgen op jouw bedrijf. Je beschikt hiermee over actuele cijfers, je ziet kansen en neemt daardoor snellere en betere beslissingen. Je kunt schakelen tussen verschillende perspectieven en je creëert een saamhorigheidsgevoel onder je medewerkers. Wil je zelf ook deze voordelen ervaren? Plan dan een kennismakingsgesprek in. Wij helpen je graag verder.

Meer weten? Vraag het Wouter!

Allround adviseur
  • Groeiadviseur
  • Sparringspartner
  • Belastingadvies
Afspraak maken met Wouter

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!