Blog

Goed debiteurenbeheer is essentieel voor jouw bedrijf

Debiteurenbeheer

Een goed debiteurenbeheer is essentieel voor jouw bedrijf. Het zorgt niet alleen voor een gezonde onderneming die kan doorgroeien. Niet betalende klanten kunnen jouw onderneming namelijk ook in gevaar brengen. Een ernstig tekort aan liquide middelen kan in het ergste geval leiden tot een faillissement. Een goed debiteurenbeheer kan dit voorkomen. Maar hoe bereik je dit? En wat zijn nu precies de voordelen? Dat lees je in dit artikel.

Wat is debiteurenbeheer

Een letterlijke vertaling van debiteurenbeheer is het in beheer nemen van jouw debiteuren. Het betreft alle activiteiten die een onderneming uitvoert om openstaande facturen van haar klanten betaald te krijgen. Een belangrijk onderdeel dat nu eenmaal bij het ondernemen hoort. En toch houden veel ondernemers zich liever niet bezig met het debiteurenbeheer. Bang voor boze reacties en, erger nog, weglopende klanten. Op zich vreemd, want het niet (of te laat) betaald krijgen kan tot situaties leiden waar je als ondernemer echt buikpijn van kunt krijgen.

De voordelen van goed debiteurenbeheer

Wanneer jij jouw debiteurenbeheer goed op orde hebt, dan biedt dat meerdere voordelen. Niet alleen voor het bedrijf, maar ook voor jou als ondernemer.

Meer liquide middelen

Een goed debiteurenbeheer leidt simpelweg tot betalende klanten. Wanneer jij je geld structureel op tijd binnen krijgt, verstevigt dat jouw liquiditeitspositie. Je hebt gewoon meer geld in 'kas'.

Groei

Wil je dat jouw bedrijf gaat groeien? Dan dien je te beschikken over geld. Heel simpel. Hoe meer geld er beschikbaar is, hoe beter. Het biedt allereerst meer ruimte om te investeren. En daarnaast ben je minder afhankelijk van een externe (duurdere) financiering.

Financiële planning

Op het moment dat de facturen structureel op tijd betaald worden, kun je ook een betere planning maken op het gebied van jouw cashflow.

Effectief debiteurenbeheer brengt rust

Eén openstaande factuur is vaak nog geen reden tot paniek. Maar zijn het er meer, of loopt het bedrag flink op, dan is dat vaak toch reden tot zorg. Een strakke debiteurenbeheer biedt rust en stabiliteit voor als ondernemer.

Tips voor een goed debiteurenbeheer

Een goed debiteurenbeheer is dus essentieel voor jouw bedrijf. Dat is nu wel duidelijk. Maar hoe kom je tot een goed debiteurenbeheer? We geven hieronder een aantal tips.

Tip 1: Check de kredietwaardigheid van (potentiële) klanten

Een stap die vaak wordt vergeten, maar de kredietwaardigheid van een (potentiële) klant kan al veel informatie voor jou verschaffen. En daarmee kun je wellicht inschatten hoe groot de kans is op een wanbetaler. Het kan je een hoop ellende besparen. Betreft het een rechtspersoon, dan kun je zijn financiële positie bijvoorbeeld raadplegen bij de Kamer van Koophandel.

Tip 2: Maak duidelijke afspraken en leg ze vast

Wees duidelijk over de betalingstermijnen die jij hanteert. Communiceer ze via de algemene voorwaarden en ook op de facturen. Hiermee voorkom je mogelijke discussies.

Tip 3: Besteed aandacht aan jouw facturen

Een factuur vormt niet alleen een visitekaartje van jouw bedrijf. Het speelt ook een belangrijke rol in het verkoopproces. Facturen zorgen ervoor dat jij als ondernemer via klanten betaald gaat krijgen. Daarnaast is een goed opgestelde factuur een juridisch document dat als bindende overeenkomst kan fungeren. Wil je weten wat er op een factuur moet staan? Dat lees je hier.

Tip 4: Maak iemand verantwoordelijk

Denk niet te lichtzinnig over het debiteurenbeheer. Het kan een tijdrovende bezigheid zijn waarbij discipline ontzettend belangrijk is. Op halve kracht dit gaan doen is killing. Maak daarom binnen het bedrijf iemand verantwoordelijk voor het uitvoeren van het debiteurenbeheer. Lukt dat niet? Dan is het uitbesteden van het debiteurenbeheer zeker een optie om te overwegen.

Tip 5: Breng structuur aan

Hanteer een heldere structuur. Dat wil zeggen dat er gewerkt wordt op basis van een actueel overzicht van jouw debiteuren en een strakke planning. Wanneer worden de herinneringsbrieven verstuurd? Op welke momenten ga je bellen? En wanneer schakel je een incassobureau in? Let op! Je dient je wel te houden aan de regels die in Nederland gelden op gebied van het debiteurenbeheer.

Tip 6: Voorkom fouten en automatiseer!

Meerdere boekhoudprogramma's bieden de mogelijkheid om het debiteurenbeheer te automatiseren. Maak hier gebruik van! Met de software van Yuki | Visma kun je niet alleen facturen laten opstellen, maar het gehele facturatieproces uit handen geven. Dankzij de automatisering vergeet je niet één termijn meer. Meer informatie? Klik op onderstaande knop.

Administratie automatiseren

Vragen? Neem contact op

Een goed debiteurenbeheer is ontzettend belangrijk voor jouw onderneming en de dagelijkse bedrijfsvoering. Heb je vragen? Of wil je meer weten over het automatiseren van dit proces? Neem dan contact met ons op!

Meer weten? Vraag het Gerrit!

Senior medewerker Accountancy
  • (Online) administraties
  • Accounting
  • Fiscaliteiten
Afspraak maken met Gerrit

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!