Blog

Een juiste administratie is niet meer voldoende

Intro

Het op orde krijgen van de cijfers en realtime inzicht in de resultaten biedt voor de gemiddelde ondernemer nog geen garantie voor succes. Waarom niet? Omdat cijfers saai en moeilijk zijn! En dat is zonde, want een juiste administratie maakt het voor de ondernemer makkelijker om zijn doelen te behalen. Sterker nog, de administratie vormt de basis voor het bereiken van jouw doelen als ondernemer. Hoe dan? Door het makkelijker en leuker te maken! Laat cijfers tot leven komen en stem ze af op wat jij als ondernemer echt wilt!

Waarom besteed je de administratie uit?

Ondernemers besteden hun administratie graag uit, omdat ze geen gedoe willen hebben. Geen gedoe met de Belastingdienst, geen gedoe met het personeel, geen gedoe met hun partner, et cetera. En het zou mooi zijn als ze dagelijks kunnen zien hoe ze er financieel voor staan qua omzet en resultaat. Maar voor de rest regeert de waan van de dag. Het bereiken van zijn doelen, zoals winst, groei en meer vrije tijd? Daar helpt een administratie toch niet bij?

Maar wat nou als de administratie jou ondersteuning moet gaan bieden op jouw gehele bedrijfsvoering? Dus niet weten hoe je de cijfers van een financieel rapport moet gaan interpreteren, maar welke prijssetting je het komend jaar moet gaan hanteren. Hoe kun je jouw cashflow beïnvloeden in plaats van hoe de ontwikkeling de afgelopen jaar is geweest. Is dat voor jou mogelijk? Een administratie waarin op een proactieve manier trends herkenbaar zijn en voorspellingen op gebaseerd kunnen gaan worden. Constant een financiële vinger aan de pols in alles wat jij binnen jouw bedrijf doet zodat het idee leeft dat jouw doelen beïnvloedbaar zijn.

Wat mag jij verwachten van een administratie?

Een juiste administratie kan gezien worden als het fundament van jouw bedrijf. Het helpt jou bij het maken van de juiste keuzes en het behalen van doelen die jij jezelf hebt opgelegd. Een administratie moet jou het volgende kunnen bieden:
- Inzicht bieden in de haalbaarheid van jouw doelen. Levert het product of idee überhaupt voldoende geld op?
- Doelen bereikbaar maken. Je weet wat je te doen staat om jouw doelen te gaan behalen;
- Het geeft jou de controle (terug). Je kunt op tijd ingrijpen en daar waar nodig bijsturen of zelfs stoppen;
- Een beter beeld van hoe je er voor staat. Je weet namelijk meer van wat er speelt en krijgt zodoende meer grip op jouw onderneming;
- Invloed op jouw eigen toekomst. Het analyseren van trends en het opzetten van signaleringssystemen waardoor je betere voorspellingen kunt doen.

Maar waarom gebeurt dit dan niet? De boekhouding wordt vaak ondergewaardeerd en gezien als een noodzakelijk kwaad om belastinginspecteurs op afstand te houden, facturen te betalen en uit te sturen, en elke maand een financieel overzicht te maken om te zien wat het resultaat is. De accountant ziet dat niet veel anders. Voor hem is het doel om de ondernemer te ontlasten in zijn administratie en hem uiteindelijk een kloppend jaarrapport te leveren.

Hoe nu verder?

De boekhouding is doorgaans onder gefinancierd. De meeste ondernemers die wat extra geld kunnen uitgeven, investeren het om dingen te maken of te verkopen. Dat is natuurlijk goed besteed geld, want het voegt direct iets toe aan het resultaat (als het goed is). We hebben echter gevallen gezien waarin doelen sneller en beter werden behaald wanneer ondernemers iets meer aandacht en middelen schonken aan hun boekhouding en strategie. En de impact op het resultaat ook vele malen groter is!

Een administratie is pas echt van waarde als er een plan is. Een groeiplan, een winstplan, een strategisch plan. De naam maakt niet zoveel uit, het gaat erom dat er een plan komt waarin staat wat jouw doelen zijn en hoe jij denkt daar te kunnen komen. Op basis daarvan wordt een administratie ingericht die jou gaat helpen jouw doelen te bereiken. Het is namelijk gebaseerd op jouw eigen wensen en behoeften.

Stappenplan

Een juiste administratie gaat verder dan alleen structuur en realtime inzicht. Dankzij de automatisering en digitalisering moet jij jouw verwachtingen omtrent de administratie naar boven bijstellen. Jouw accountant moet ook inzien dat het anders kan en ook anders moet. Zijn dienstverlening gaat verder dan alleen het aanleveren van de btw aangiftes en de jaarrapporten:
Stap 1: Stel een plan op. Groeiplan, winstplan, strategisch plan, ik plan, doelenplan, whatever. Maar stel er één op;
Stap 2: Zorg dat de basis op orde is, dat wil zeggen structuur en realtime en up-to-date inzage in jouw bedrijf;
Stap 3: Creëer een methodiek dat werkt! Baseer de accountancy oplossingen op jouw eigen wensen en behoeftes;
Stap 4: Doorloop een cyclus waarin het bovenstaande continu aan verbetering onderhevig is.

Wil jij het stappenplan succesvol doorlopen om zodoende meer grip te krijgen op jouw doelen, zoals winst, groei en vrije tijd? Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat de administratie de basis gaat vormen voor het bereiken van jouw ondernemersdoelen? Neem dan contact met ons op!

Meer weten? Vraag het Wouter!

Allround adviseur
  • Groeiadviseur
  • Sparringspartner
  • Belastingadvies
Afspraak maken met Wouter

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!