Nieuws

Geef vóór 2 mei correcties Wtl-berekening door

Inleiding

Heb je over 2020 recht gehad op tegemoetkomingen uit de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl)? Dan heb je afgelopen maart een voorlopige berekening Wtl van het UWV mogen ontvangen. In deze berekening staat hoeveel loonkostenvoordeel (LKV), lage-inkomensvoordeel (LIV) of jeugd-LIV jij als werkgever krijgt over 2020. Klopt de voorlopige berekening niet? Of missen er gegevens? Geef vóór 2 mei de correcties inzake de Wtl-berekening door.

Wtl-berekening

De voorlopige berekening van het UWV is gebaseerd op de aangifte loonheffingen en de correctieberichten over het jaar 2020 die jij als werkgever tot en met 31 januari 2021 hebt ingediend. Het is zeer verstandig om de voorlopige berekening te controleren. Geef je de correcties uiterlijk 1 mei door aan de Belastingdienst? Dan neemt het UWV deze correcties mee in de definitieve berekening. Correctieberichten na 1 mei zullen door het UWV niet worden meegenomen. Heb je als werkgever geen voorlopige berekening ontvangen? Neem in dat geval contact op met het UWV.

Een juiste berekening is ontzettend belangrijk. Hiermee voorkom je als werkgever dat je geld misloopt. Maar ook dat je teveel aan tegemoetkoming ontvangt. Dit zal later namelijk worden teruggevorderd, eventueel verhoogd met boete en rente.

De Wet tegemoetkomingen loondomein

De Wet tegemoetkomingen loondomein bestaat uit drie tegemoetkomingen voor werkgevers. De wet heeft als doel om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt in dienst te nemen of te houden. De Wtl vervangt de premiekortingen arbeidsgehandicapte werknemer en oudere werknemer door het loonkostenvoordeel (LKV) voor deze groepen. Daarnaast bestaat de Wtl uit het lage-inkomensvoordeel (LIV) en het jeugd-LIV.

Let op

Voor de LKV is een zogenaamde doelgroepverklaring nodig. Een doelgroepverklaring vraagt de werknemer aan binnen drie maanden nadat hij in dienst kwam. Als een aanvraag van een werknemer voor een doelgroepverklaring op 31 januari 2021 nog in behandeling was, ontbreekt dit LKV in de voorlopige berekening. Word de doelgroepverklaring uiteindelijk toegekend? Zet in dat geval de indicatie voor het LKV alsnog op ‘ja’. Doe dit ook voor 2 mei!

De definitieve beschikking

De definitieve beschikking ontvang je als werkgever uiterlijk vóór 1 augustus van de Belastingdienst. De tegemoetkomingen worden zo snel mogelijk uitbetaald. In ieder geval binnen zes weken na de datum die op de beschikking vermeld staat. Voor het indienen van bezwaar en beroep geldt dezelfde termijn. Dus binnen zes weken na dagtekening van de definitieve beschikking.

Vragen?

Nogmaals, geef vóór 2 mei de correcties inzake de voorlopige Wtl-berekening door. Heb je vragen over deze voorlopige berekening en eventuele correcties? Of wil je meer weten over de verschillende tegemoetkomingen? Neem dan contact met ons op.

Meer weten? Vraag het Corien!

HR- en Salarisspecialist
  • Salarisadministratie
  • Personeelsadministratie
  • Arbeids- juridische ondersteuning
Afspraak maken met Corien

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!