Nieuws

Geruisloze inbreng? Let op de deadline!

Eind september vervallen een aantal belangrijke deadlines die voor jou en jouw bedrijf van belang kunnen zijn. Wil jij bijvoorbeeld nog met fiscaal terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 een maatschap of VOF aangaan? Dan moet je ervoor zorgen dat de overeenkomst uiterlijk 30 september 2021 is opgemaakt en ondertekend. Daarnaast loopt ook de geruisloze inbreng en de ruisende inbreng in de B.V. tegen diezelfde deadline aan. In het vervolg van dit artikel lees je specifieke informatie over de deadlines voor de voorovereenkomsten voor de ruisende of geruisloze inbreng in de B.V. En ook voor de ruisende inbreng per 1 januari 2021, de geruisloze terugkeer uit de B.V. en de bedrijfsfusie.

Geruisloze inbreng in een B.V.

Wil je een eenmanszaak of een VOF omzetten naar een B.V.? Dan kun je gebruik maken van de zogenaamde geruisloze inbreng. Wanneer je gebruik maakt van deze fiscale faciliteit, hoef je niet af te rekenen bij de Belastingdienst over eventuele goodwill, stille reserves of de fiscale oudedagsreserve. Verder hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen over jouw bedrijfspand. Wil je, met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021, gebruik maken van deze faciliteit? Dan moet de voorovereenkomst of intentieverklaring voor 1 oktober 2021 zijn gesloten. Je stuurt de voorovereenkomst (of intentieverklaring) samen met een geleideformulier uiterlijk op 30 september 2021 aangetekend richting de Belastingdienst. Je krijgt de terugwerkende kracht ook zonder aangetekende inzending van de voorovereenkomst. Maar daarvoor moet het verzoek om een geruisloze inbreng uiterlijk op 30 september 2021 te zijn ingediend. Op zoek naar een modelcontract die je kunt gebruiken? Klik dan hier.

Ruisende inbreng in de B.V.

Kies je voor een ruisende inbreng? In dat geval wordt jouw onderneming ingebracht tegen de waarde in het economisch verkeer. Je zult moeten afrekenen over de stakingswinst. De stakingswinst is het verschil tussen de waarde economisch verkeer en de de boekwaarde, goodwill, desinvesteringsbijtelling en de vrijval uit fiscale reserves en de fiscale oudedagsreserve. Let op: Een ruisende inbreng per 1 juli 2021 is mogelijk als de voorovereenkomst of intentieverklaring uiterlijk op 30 september 2021 is gesloten en samen met het geleideformulier aangetekend is toegezonden aan de Belastingdienst.

Ruisende inbreng per 1 januari 2021

De ruisende inbreng van een onderneming in een B.V. met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 was mogelijk als de voorovereenkomst of intentieverklaring uiterlijk 31 maart 2021 was gesloten en samen met het geleideformulier aangetekend was toegezonden aan de Belastingdienst. Heb je hier gebruik van gemaakt? Let dan op! De oprichting van de B.V. en de inbreng van jouw onderneming moeten uiterlijk plaatsvinden op 30 september 2021.

Geruisloze terugkeer uit de B.V.

Tegenvallende bedrijfsresultaten kunnen ertoe leiden dat de gekozen rechtsvorm wordt heroverwogen. Een mogelijkheid is om de B.V. te verlaten door middel van een geruisloze terugkeer. Dit kan met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021. Hiervoor moet je echter wel de voorovereenkomst op uiterlijk 30 september 2021 opmaken en samen met het geleideformulier toesturen naar de Belastingdienst.

Registratie bedrijfsfusie

Bij een bedrijfsfusie worden de bezittingen en schulden van één van de ondernemingen overgedragen aan een andere onderneming. Voor een bedrijfsfusie met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 moet de voorovereenkomst of intentieverklaring uiterlijk op 30 september 2021 zijn gesloten en samen met het geleideformulier aangetekend zijn verstuurd naar de Belastingdienst.

Inbreng in de B.V.

Inbreng in de B.V. of terugkeer uit de B.V. Geruisloze inbreng en ruisende inbreng. Het zijn keuzes die erg complex zijn en een grote impact hebben op jou en jouw bedrijf. Sta je voor de keuze om de B.V. in te gaan? Laat je dan goed adviseren. Heb je behoefte aan advies of heb je simpelweg vragen over dit onderwerp? Stel ze hieronder of neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten? Vraag het Wouter!

Allround adviseur
  • Groeiadviseur
  • Sparringspartner
  • Belastingadvies
Afspraak maken met Wouter

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!