Blog

Geen plan? Geen toekomst!

Ze zeggen wel eens: wie schrijft, die blijft. Voor een ondernemer is dat niet anders. Het schrijven van een plan biedt vele voordelen. Maar gek genoeg stuit het ook op veel weerstand. En dat is jammer, want met de juiste methodiek is het zo gefixt.

Intro

Wil je het maximale uit je onderneming halen, dan is het hebben (en schrijven) van een plan een must! Waarom? Het is de routeomschrijving naar succes, naar jouw succes. Naar persoonlijke doelen zoals groei, winst en vrije tijd. Maar waarom doen we het dan niet? Omdat we veel weerstand hebben tegen het maken van een plan.

Het plan komt toch nooit uit! (weerstand #1)

Dat klopt. Maar daar het gaat het ook niet om. Belangrijk is dat hetgeen jij van plan bent, geld oplevert en jou dichterbij jouw doelen brengt. Lukt het op papier niet, dan lukt het in de praktijk al helemaal niet! Het plan is een leidraad wat continu zal worden bijgeschaafd. Je kunt geen invloed uitoefenen op de toekomst, maar wel op jouw doelen. Een juiste administratie helpt jou hierbij!

Het kost mij veel te veel tijd en is toch achterhaald wanneer het af is (weerstand #2)

Waarschijnlijk heb je alles al in je hoofd zitten. Het moet alleen nog op papier gezet worden. Dit kan binnen een dagdeel gerealiseerd zijn. Het hoeft geen boekwerk te zijn, maar kan vrij eenvoudig op 1 A4 geschreven worden. En het financiële gedeelte dan? Daar heb je toch een accountant voor?

Ik ben ondernemer, I go with the flow (weerstand #3)

Ondernemers die dit zeggen laten zich leiden door de waan van de dag. Ze hebben waarschijnlijk hun doelen nog nooit behaald of ze zijn eigenlijk een werknemer van hun eigen bedrijf geworden. Ze werken in het bedrijf in plaats van aan het bedrijf. Interne brandjes blussen, het aansturen van personeel in plaats van ondernemen. Het hebben van een plan kan ervoor zorgen dat ze uit het bedrijfsproces getrokken worden en weer gaan ondernemen! Het boek “De ondernemersmythe” van Michael E. Gerber gaat hier dieper op in. Een aanrader!

Vertaalslag naar de administratie

“De administratie moet gezien worden als een tool voor de ondernemer om zijn doelen beter bereikbaar te maken. Het plan is geschreven, de administratie is op orde en de accountancy-oplossingen zijn op maat gemaakt! Dat is dé manier om zaken gedaan te krijgen!
Wij geloven dat een juiste administratie en begeleiding de ondernemer helpt om de juiste keuzes te maken en zodoende zijn doelen (eerder) zal bereiken. Accountancy diensten en oplossingen worden vertaald vanuit zijn strategisch plan en zijn dus gebaseerd op zijn eigen wensen en behoeftes. Hij zal met een beter gevoel de dag van morgen ingaan, omdat zijn administratie:

  • de nadruk legt op financials die voor hem van belang zijn;
  • hem vertelt hoe hij het behalen van zijn doelen beter kan beïnvloeden;
  • trends analyseert en op basis daarvan betere voorspellingen kan doen;
  • kpi dashboards bevat die tijdig signaleren om bij te sturen.

Meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op!

Meer weten? Vraag het Wouter!

Allround adviseur
  • Groeiadviseur
  • Sparringspartner
  • Belastingadvies
Afspraak maken met Wouter

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!