16 Dec 2019

Blog

Het voordeel van de Personal Holding

Intro

In gesprek met ondernemers die fiscaal optimaal willen opereren of hun risicoprofiel zo laag mogelijk willen houden is de Personal Holding (PH) een geliefd onderwerp. Over het algemeen wordt gesteld dat 1 BV, geen BV is. Je hebt er kennelijk twee nodig. Maar waarom is dat zo? Ik bespreek de volgende drie voordelen, vanuit het profiel van een actieve onderneming die is opgezet met één of meerdere PH’s en één of meerdere werkmaatschappijen, waar geld wordt verdiend.

Voordeel 1: belastingvrij dividend onttrekken aan de werkmaatschappij

Je kunt geld dat is verdiend in de werkmaatschappij belastingvrij uitkeren naar de PH. Dit geld kun je belastingvrij gebruiken voor nieuwe investeringen. Ook kun je dit geld gebruiken voor privé investeringen in box 3 door het vanuit jouw PH belastingvrij aan jezelf uit te lenen. De PH speelt dan voor bank, waarbij het alleen een zakelijke rente hoeft te vragen.

Stel, je hebt geen PH hebt en de aandelen houd je rechtstreeks privé in jouw werkmaatschappij. In dat geval zijn uitkeringen vanuit de werkmaatschappij rechtstreeks belast met 26,25% aanmerkelijk belang heffing. Geld wat je direct kwijt bent en niet meer kunt aanwenden voor investeringen.

Je zou kunnen zeggen: “Waarom wil ik dan geld vanuit de werkmaatschappij uitkeren?” Dit wil je vanuit risicodenken. Geld dat is belegd in de werkmaatschappij bevindt zich namelijk in de risicosfeer van de activiteiten die daar plaats vinden. Het getuigt van gezond verstand de werkmaatschappij voldoende licht te houden voor calamiteiten die zich voor kunnen doen en ook toetreding van toekomstige investeerders eenvoudiger te houden met een overzichtelijk eigen vermogen.

Voordeel 2: Belastingvrij de werkmaatschappij verkopen.

Verkoop je de werkmaatschappij en houd je de aandelen via een PH? Dan komt de opbrengst belastingvrij ten goede aan jouw PH. Indien je de aandelen privé zou houden, ben je direct 25% aanmerkelijk belang heffing over de verkoopopbrengst minus de verkrijgingsprijs van de aandelen verschuldigd.

Voordeel 3: bij meerdere aandeelhouders privé optimaal fiscaal inrichten

Onderneem je met meerdere ondernemers in de werkmaatschappij en zijn de aandelen verdeeld, dan biedt de PH optimale flexibiliteit om jouw eigen arbeidsvoorwaarden af te stemmen op je persoonlijke fiscale profiel. Je geniet dan een vergoeding voor je arbeid in jouw PH in de vorm van een management fee.

Geen situatie is gelijk. Persoonlijke keuzes zoals o.a. de eigen woning, de auto van de zaak en het inkomensprofiel van je partner bepalen in belangrijke mate de fiscaal optimale situatie. Indien iedereen rechtstreeks in de werkmaatschappij zou participeren, dan kan een evenredige arbeidsbeloning moeilijk tot onmogelijk op een persoonlijke situatie worden afgestemd.

Wat moet je regelen?

Onderneem je op dit moment vanuit een eenmanszaak, Vof of houd je rechtstreeks in privé aandelen in een werkmaatschappij? Dan raad ik je aan advies in te winnen over de te bewandelen koers. Deze koers is niet te standaardiseren en is afhankelijk van je persoonlijke situatie en zakelijk huidige omstandigheden.

Voor de juridische inrichting van de onderlinge verhouding tussen de vennootschappen en privé werken wij met goede standaard juridische modellen. Hierbij kun je denken aan management-, arbeids-, en rekening courant overeenkomsten. De accountancy voor jouw structuur, inclusief administratie, jaarrekening, publicatiestukken en fiscale aangiften kunnen wij online en geautomatiseerd aanbieden.

Meer weten? Vraag het Wouter!

Allround adviseur
  • Groeiadviseur
  • Sparringspartner
  • Belastingadvies
Afspraak maken met Wouter

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!