Blog

Kosten personal trainer aftrekbaar?

De kosten van een personal trainer. Zijn deze aftrekbaar voor de belastingdienst? In principe geldt het volgende: Kosten met het oog op het zakelijk belang van de onderneming zijn aftrekbaar. Maar is er aan een zakelijke uitgave ook een privé element te onderkennen? Dan gaan bij de Belastingdienst alle alarmbellen af. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij de kosten van een personal trainer. Zijn deze trainingen nu wel of niet aftrekbaar?

Wat kost een personal trainer?

Wat kost een personal trainer nu voor jouw bedrijf? Dat ligt eraan of er fiscaal nog iets mogelijk is. Het is wel duidelijk wanneer er geen aftrek mogelijk is. Je wilt bijvoorbeeld de 4 mijl van Groningen binnen een bepaalde tijd te gaan lopen. Om dit doel te kunnen bereiken heb je een personal trainer in de arm genomen. De kosten hiervan ontberen echter een zakelijk belang. Het heeft namelijk niets met je bedrijf te maken. Ook niet als je dit ziet als reclame, doordat je gaat rennen in kleding met het logo van het bedrijf. De kosten van een personal trainer mogen in dit geval niet zakelijk worden afgetrokken.

Wanneer zijn de kosten van een personal trainer aftrekbaar?

Het belangrijkste is dat voorop moet staan dat het gaat om zakelijk sporten en dat dit in het belang is van het bedrijf. Is dit het geval? Dan zijn de kosten van een personal trainer aftrekbaar. En toch mag niet iedere ondernemer op grond van bovenstaande de kosten aftrekken. Deze regeling geldt namelijk alleen voor werknemers. De gemaakte kosten, door een ZZP’er of een eenmanszaak / VOF zonder personeel zijn daarom niet aftrekbaar. Daarnaast tellen de gesporte uren niet mee voor het urencriterium. Heb je een VOF of eenmanszaak met personeel? Dan kunnen de kosten van een personal trainer wel aftrekbaar zijn. Fitness op de werkplek, lees in het gebouw van de werkgever, is altijd onbelast.  

Maar de personal training hoeft niet in het eigen gebouw plaats te vinden. Werknemers mogen ook onder begeleiding van een trainer buiten sporten of sporten in een fitnesscentrum, om deze kosten belastingvrij vergoed te krijgen. Het moet dan wel zo zijn dat alle werknemers gebruik kunnen maken van deze mogelijkheid. Het maakt daarbij niet uit of ze dit ook doen. En het moet gaan om werk gerelateerd sporten.

Aftrekpost ‘personal training’

Voor de ZZP’er, de ondernemer met een eenmanszaak, of de firmant van een VOF zonder personeel zal de Belastingdienst de aftrekpost ‘personal training’ schrappen. Deze groep heeft wat dat betreft pech gehad. Je kunt stellen dat deze groep wordt benadeeld. Is dit eerlijk? Nee, en tot op heden is er nog geen jurisprudentie die laat zien dat er een verandering zit aan te komen.

Kijk niet alleen naar het kostenplaatje van een personal trainer

Sporten in het algemeen, en een personal trainer in het bijzonder, heeft namelijk ook voordelen voor jouw onderneming. Onderzoek heeft namelijk aangetoond dat mensen die regelmatig sporten beter in hun vel zitten en beter met stress kunnen omgaan. Regelmatig sporten zou ook zorgen voor een betere conditie en fitheid. Dit komt de productiviteit ten goede. Werknemer zouden creatiever worden en sporten geeft meer energie, waardoor er harder gewerkt kan worden. Daarnaast zorgt samen sporten met je collega’s voor een hechter team. Dat vertaalt zich natuurlijk in een ‘gezonder’ bedrijf. Reden genoeg om de kosten die gemoeid zijn met bedrijfsfitness te aanvaarden, ook al zijn ze niet aftrekbaar.

Vragen?

In dit artikel hebben we specifiek gekeken naar de kosten van de personal trainer. En naar de vraag of deze kosten fiscaal aftrekbaar zijn. Er zijn natuurlijk nog veel meer voorbeelden waarbij je als ondernemer dezelfde vraag kunt stellen. Een juiste toepassing van de aftrekposten kan erg complex zijn. Heb je een specifieke vraag over dit onderwerp? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met Silvy Lourens-Boonstra, accountant binnen Rikst Accountants B.V.

Meer weten? Vraag het Silvy!

Accountant
  • Accountancy
  • Belastingadvies
  • Financieel advies
Afspraak maken met Silvy

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!