Nieuws

KPI dashboard: Waar moet een dashboard aan voldoen?

Waarom is het gebruik van een kpi dashboard nu interessant voor alle ondernemers? Wat levert het op? En waar moet bijvoorbeeld een management dashboard aan voldoen? Belangrijke vragen die van groot belang zijn voor het succes van dashboarding binnen het mkb.

Waarom is kpi dashboarding interessant voor alle ondernemers?

"Ik ken mijn bedrijf het beste!" Een veelgehoorde uitspraak die elke ondernemer weleens heeft uitgesproken. Of in ieder geval heeft gedacht. Een gebrek aan financiële gegevens heb je vaak niet. Elke softwarepakket spuwt zijn eigen rapportages uit. Het gevolg is echter dat je snel het overzicht kwijt bent. Wat verdient de focus? Welke beslissingen ga je nemen? En zijn deze genomen op basis van harde data? Of deels op gevoel? Het is gewoon lastig om de juiste gegevens te filteren en daarmee de juiste keuzes te maken. Een KPI dashboard kan dit voor jou veranderen.

Definitie van een dashboard

KPI dashboards zijn een visuele weergave van de belangrijkste bedrijfsdata. Ze geven een inzage in de Key Performance Indicators (KPI's) van jouw bedrijf. Zit één van je KPI's niet op het gewenste niveau? Dan kun je op een eenvoudige manier het probleem achterhalen en de juiste acties uitzetten om het probleem te verhelpen.

Een goed kpi dashboard softwarepakket biedt jou de mogelijkheid om een grote hoeveelheid bronnen te koppelen. Dus niet alleen de boekhoud- of kassasystemen, maar ook de marketingtools, payroll platformen, et cetera. Door gebruik te maken van deze koppelingen, heb je alle relevante informatie op 1 plek. En dankzij de visualisatie kun je sneller vergelijkingen doen. Daarbij kan het gebruik van meerdere dimensies, zoals kostenplaatsen of kostendragers, diepgaander inzicht geven. Een goed dashboard vertaalt zich verder in een eenvoudige bediening, flexibiliteit en het kunnen afwijken van de 'standaard'.

Waar moet een KPI dashboard aan voldoen?

Het realiseren van een dashboard is dankzij de onderliggende software niet moeilijk. Het succes is grotendeels afhankelijk van de implementatie binnen jouw bedrijf en de discipline van jou en jouw medewerkers. Als je het niet regelmatig gebruikt, dan kun je ook niet op tijd bijsturen. En dat is nu net het grote voordeel van dashboarding. Het zorgt ervoor dat je snel beslissingen kunt maken en het resultaat daarvan inzichtelijk hebt. Dat moet uiteindelijk leiden tot betere prestaties op de langere termijn. En dat niet alleen. Het biedt nog meerdere voordelen. Wil je weten welke? We hebben de voordelen van dashboarding en de impact die het heeft op jouw onderneming hier omschreven.

Hoe maak je een goed management dashboard?

Een goed management dashboard voldoet aan een aantal regels.

  • Hanteer de juiste volgorde. Bepaal eerst waar je naartoe wilt met je onderneming. Pas dan kun je de KPI's gaan bepalen!
  • De basis moet kloppen. Een dashboard is een weergave van de belangrijkste KPI's voor jouw onderneming. Welke kant de meters uiteindelijk opgaan, wordt bepaald door de onderliggende gegevens. Zorg daarom voor een kloppende administratie. Doe je dit niet, dan kan het gebruik van een dashboard schadelijk zijn voor jouw onderneming;
  • Less is more. Teveel KPI's is funest voor jouw dashboard. Ga kritisch na over wat wel en wat niet in een dashboard terug moet komen. Houd daarbij ook rekening met jouw doelen en ambities met het bedrijf. Jouw accountant kan hierin wellicht een rol spelen;
  • Besteed aandacht aan het visuele. Naast de cijfers zijn vooral de visuele weergaves van een dashboard erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat in één oogopslag duidelijk wordt hoe je ervoor staat. Kleur speelt hierin een grote rol. Maak bijvoorbeeld gebruik van stoplichten of toerenmeters, waarbij rood staat voor slecht en groen voor goed;
  • De kijkrichting. Wanneer wij informatie vanaf een scherm tot ons nemen, volgen we veelal een vaste lijn (zoals weergegeven in onderstaande afbeelding). Die lijn gaat van linksboven (1) naar rechts (2), vervolgens weer naar links (3) en scannen verder naar onderen (4). Houd hier rekening mee met het opstellen van het dashboard.

Ondersteuning nodig bij je kpi dashboard?

Het opstellen van een juiste KPI dashboard kan lastig zijn. Doelen moeten duidelijk zijn, de administratie moet kloppen en de juiste KPI's moeten worden vastgesteld. Wij kunnen jou hierbij helpen. Wij werken veelal met Comandi, één van de toonaangevende software leveranciers op gebied van dashboarding. Onze adviseurs hebben dan ook veel ervaring hiermee. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. Of plan een kennismakingsgesprek in.

Meer weten? Vraag het Wouter!

Allround adviseur
  • Groeiadviseur
  • Sparringspartner
  • Belastingadvies
Afspraak maken met Wouter

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!