18 Jan 2021

Nieuws

Startpunt 2021

In dit artikel bieden wij graag het startpunt 2021 aan. In deze digitale nieuwjaarsbrief hebben we de belangrijkste wijzigingen per 1 januari in de wet- en regelgeving overzichtelijk voor je op een rij gezet. Ook attenderen we je op enkele actiepunten, die aan het begin van het jaar nodig zijn. Het rapport Startpunt 2021 is onderverdeeld in verschillende doelgroepen, te weten ondernemers, dga's, werkgevers en werknemers en de belastingbetaler. Via onderstaande button kun je het rapport aanvragen.

In dit startpunt 2021 vind je onder meer de volgende actuele thema's:

Tozo 3.0 zonder vermogenstoets

Je kunt bij jouw woongemeente nog tot 1 juli 2021 Tozo 3.0 aanvragen. Dat kan tot en met maart 2021 zonder dat er een beperkte vermogenstoets wordt aangevraagd.

Afbouw verruimde Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uitgesteld

Tot 1 juli kan je ook gebruikmaken van de TVL-regeling. Tot 1 april bij een omzetverlies van tenminste 30%. Het subsidiepercentage is vernieuwd en afhankelijk geworden van je omzetderving. 

Saneer je schulden en voorkom een faillissement

Op 1 januari 2021 is de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden. Deze nieuwe wet helpt je om een akkoord met schuldeisers (en aandeelhouders) tot stand te brengen. Hierdoor worden jouw schulden gesaneerd en kan je een faillissement mogelijk voorkomen.

Profiteer van het verlaagde Vpb-tarief (15%) voor de belastbare winst tot € 245.000,-

Het Vpb-tarief in de eerste schijf is verlaagd van 16,5% naar 15%. Bovendien is die schijf verlengd van een jaarwinst van € 200.000,- naar € 245.000,-. In 2022 wordt de schijf verder verlengd naar € 395.000,- jaarwinst. De verlaging van het hoge vennootschapsbelastingtarief (25%) in de 2e schijf naar 21,7% is niet doorgegaan.

Thuiswerken nu en na corona

De verwachting is dat het thuiswerken ook na corona gangbare praktijk zal blijven. Wil je jouw werknemers thuis laten werken, dan moet je op grond van het Arbobesluit zorgen dat zij ook thuis een veilige werkplek hebben. Ook staan we in het rapport Startpunt 2021 stil bij de fiscale faciliteiten die je hierbij kunt benutten.

Gewijzigde overdrachtsbelasting

Starters en doorstromers op de woningmarkt die aan de voorwaarden voldoen, hoeven geen overdrachtsbelasting (OVB) te betalen bij de aankoop van een woning. Maar koop je een woning die je niet als hoofdverblijf gaat gebruiken, dan betaal je geen 2%, maar 8% OVB.

Vragen startpunt 2021?

Heb je vragen naar aanleiding van iets dat je hebt gelezen in de nieuwsbrief? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten? Vraag het Wouter!

Allround adviseur
  • Groeiadviseur
  • Sparringspartner
  • Belastingadvies
Afspraak maken met Wouter

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!