Nieuws

Startpunt 2022 voor de ondernemer

In dit artikel bieden we jou de juiste start voor het komende jaar aan. In Startpunt 2022 hebben we de belangrijkste wijzigingen overzichtelijk voor jou als ondernemer op een rij gezet. Ook wijzen we je graag op enkele actiepunten die in het eerste kwartaal opgepakt moeten worden. In het vervolg van dit artikel lees je enkele belangrijke wijzigingen

Wil je alle wijzigingen lezen? Via onderstaande button kun je het gehele artikel downloaden.

Uitstel van betaling en tijdig aangifte doen

Sinds eind november vorig jaar zijn er weer strengere coronamaatregelen van kracht. Daarom is toen ook de coronasteun weer uitgebreid. Een van de steunmaatregelen betreft het bijzonder uitstel van betaling. Als je toen al bijzonder uitstel van betaling had, dan werd dat automatisch tot 31 december 2021 verlengd voor belastingen, waarvan de uiterste betaaldatum verstrijkt voor 1 februari 2022. Je hoefde daarvoor geen actie te ondernemen. Had je nog geen uitstel aangevraagd? Of had je toen alle schulden al afgelost? Maar kwam je door de strengere coronamaatregelen toch weer in betalingsproblemen? Dan kon je opnieuw bijzonder uitstel van betaling aanvragen voor belastingen over het vierde kwartaal van 2021. Omdat het bijzonder uitstel belastingen betreft, waarvan de uiterste betaaldatum voor 1 februari 2022 verstrijkt, geldt dit dus ook voor bijvoorbeeld de laatste kwartaal- of maandaangiften 2021 voor de btw en de loonheffing.

Doe op tijd aangifte

De btw-aangifte en loonaangifte over het laatste tijdvak van 2021 moet je wel uiterlijk 31 januari 2022 bij de Belastingdienst hebben ingediend. Maar je hoeft de verschuldigde belasting door het bijzonder uitstel van betaling dan nog niet te betalen. De belastingschuld wordt namelijk opgeteld bij de belastingschuld die je vanaf 1 oktober 2022 moet gaan aflossen op grond van de betalingsregeling. Die regeling houdt in dat je vanaf 1 oktober a.s. in 60 maanden jouw belastingschulden moet afbetalen aan de Belastingdienst.

Invorderingsrente omhoog

De invorderingsrente zou met ingang van 1 januari 2022 stapsgewijs worden verhoogd van 0,01% naar 1%. Vanwege de beperkende coronamaatregelen is besloten om deze verhoging uit te stellen tot 1 juli 2022. Daarna wordt de invorderingsrente per half jaar verhoogd met 1% tot en met 1 januari 2024. Op 1 juli 2022 gaat deze rente dus naar 1%, met ingang van 1 januari 2023 naar 2% en per 1 juli 2023 naar 3%. Met ingang van 1 januari 2024 is de invorderingsrente weer op het oude niveau van 4%.

Tip

De stapsgewijze verhoging van de invorderingsrente moet jou prikkelen om eerder te starten met het terugbetalen van je belastingschuld. Hoe later je daarmee begint, des te meer invorderingsrente je zult moeten betalen. Dus als je financiële situatie het enigszins toelaat, begin dan met terugbetalen.

Meer subsidie voor emissieloze bestel- en bedrijfsauto's

Dit jaar is het nog interessanter om te investeren in nieuwe emissieloze bestel- of bedrijfsauto's. In het kader van de aanpak van de klimaatverandering is namelijk meer budget vrijgemaakt voor de Subsidieregeling Emissieloze bedrijfsauto's (SEBA). Je kunt tijdelijk (tot en met 2025) subsidie krijgen voor de aanschaf of financial lease van een nieuwe emissieloze bedrijfsauto. De subsidie bedraagt 10% van de netto catalogusprijs (voertuigcategorie N1) of 10% van de verkoopprijs uit de overeenkomst zonder btw (voertuigcategoriecategorie N2 tot en met 4.250 kg). Ben je een kleine ondernemer of een non-profit instelling? Dan bedraagt het subsidiepercentage 12%. De netto catalogusprijs (N1) of de verkoopprijs (N2) moet minimaal € 20.000 zijn. Het subsidiebedrag is gemaximeerd op € 5.000 per bedrijfs- of bestelauto.

Alle startpunten 2022 ontvangen?

Wil je als ondernemer het volledige rapport Startpunt 2022 ontvangen? Via onderstaande button kun je deze aanvragen. Je ontvangt het volledig rapport dan in je mailbox.

Vragen?

Heb je vragen? Laat jouw gegevens achter. Dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Gebruikte bron: www.fiscount.nl

Meer weten? Vraag het Wouter!

Allround adviseur
  • Groeiadviseur
  • Sparringspartner
  • Belastingadvies
Afspraak maken met Wouter

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!