27 May 2020

Nieuws

Steunpakket 2.0 coronacrisis

Inleiding

Het steunpakket 2.0 tegen de coronacrisis gaat op maandag 1 juni voor ondernemers in. Het nieuwe pakket bestaat uit aanpassingen op bestaande regelingen en één nieuwe regeling. In dit artikel wordt ingegaan op de belangrijkste punten van het steunpakket 2.0, namelijk:

  • NOW 2.0;
  • Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL), de opvolger van de TOGS;
  • Tozo 2.0;
  • Verlenging van de belastingmaatregelen;
  • Regeling met betrekking tot de flexwerkers.

In het vervolg van dit artikel zullen de belangrijkste punten in hoofdlijnen besproken gaan worden. Wil je volledig op de hoogte zijn van het steunpakket 2.0, dan kun je het volledige artikel hier downloaden.

NOW 2.0

Met het oog op het aflopen van het eerste subsidietijdvak per 31 mei 2020, heeft het kabinet besloten om de 'Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor behoud van Werkgelegenheid (NOW) met drie maanden te verlengen. Daarbij gelden wel afwijkende voorwaarden. Het doel van de NOW is om het voor werkgevers met een terugval in de omzet van tenminste 20% mogelijk te maken zoveel mogelijk werknemers in dienst te houden. Je kunt op grond van de NOW een subsidie krijgen met als doel het tegemoetkomen in de betaling van je loonkosten.

Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL)

Deze regeling is vanaf half juni de opvolger van de TOGS en is bedoeld voor mkb-bedrijven die structureel meer dan 30% omzetverlies leiden door de coronacrisis. Bedrijven die aan de voorwaarden voldoen, kunnen tot € 20.000,- tegemoetkoming per drie maanden krijgen om zodoende de vaste lasten (excl. loonkosten) op te kunnen blijven brengen.

Tozo 2.0

De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers (TOZO) krijgt een vervolg. De noodregeling voor zelfstandig ondernemers die eind mei afloopt, wordt met drie maanden verlengd tot eind augustus. Ook Tozo 2.0 kent twee voorzieningen, aanvullende inkomensondersteuning en een lening voor bedrijfskapitaal. De voorwaarden zijn echter wel aangescherpt.

Belastingmaatregelen

De verlenging en uitbreiding van het noodpakket waar het kabinet toe besloot, omvat ook de verlenging en uitbreiding van een aantal fiscale maatregelen voor ondernemers. Lees hier het volledige artikel om zodoende te weten om welke maatregelen het zoal om gaat.

Coronakrediet-verlening en -garanties aan ondernemers

De extra verruimde of meer toegankelijke krediet-verlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven, start-ups en scale-ups uit het eerste noodpakket lopen door. Zo houden of krijgen ook deze bedrijven toegang tot bijvoorbeeld financiering door banken. In het volledige artikel worden de regelingen nog eens in het kort voor jou op een rijtje gezet.

Flexregeling

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over een regeling voor flexwerkers. Op tafel ligt de Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA), maar die regeling kent grote nadelen, aldus het kabinet. Deze nadelen hebben onder meer te maken met het feit dat maatwerk leveren moeilijk is. Verder is er gewoon weinig capaciteit bij de uitvoerder (het UWV) beschikbaar is. Het kabinet wil daarom met de Tweede Kamer overleggen over de verdere invulling van deze regeling.

Meer informatie

Wil je meer informatie omtrent de genomen maatregelen van het eerste steunpakket met betrekking tot de coronacrisis? Lees dan in onze corona-dossier alle nieuwsbrieven terug.

Vragen?

Heb je vragen of wil je gebruik maken van een van de hierboven besproken maatregelen vanuit het steunpakket? Neem dan contact met ons op!

Meer weten? Vraag het Sandra!

Miss Yuki 2020
  • Accountancy
  • Sparringspartner
  • Fiscaliteiten
Afspraak maken met Sandra

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!