23 Oct 2020

Blog

Switchen van accountant: Waar moet je op letten?

Inleiding

Switchen van accountant vinden veel ondernemers lastig. Jaarlijks overweegt zo’n 10% van de ondernemers in het MKB om te wisselen van accountant. Slechts een fractie onderneemt ook daadwerkelijk die stap. In een vorige blog zijn we ingegaan op de vijf belangrijkste redenen waarom ondernemers weggaan bij hun accountant. Nu zullen we antwoord gaan geven op de vraag waar je op moet letten bij het switchen van accountant. Waar moet jij je keuze op baseren?

1. Weet waarom je weg wilt gaan

Dit is misschien voor jou wel de belangrijkste criterium waar de nieuwe accountant aan moet voldoen. Je wilt namelijk niet weer tegen hetzelfde probleem aanlopen. Stel, je maakt de switch naar een accountantskantoor dat bekend staat om de proactieve houding. Maar ook dit kantoor hanteert een nonchalante houding met betrekking tot de facturatie (in jouw geval de reden waarom je wilt vertrekken bij je huidige accountant). Dan val je van de regen in de drup, want over twee jaar sta je allicht weer voor de keuze. Wanneer je in gesprek gaat met een accountantskantoor, geef dan goed aan wat je stoort aan jouw huidige samenwerking!

2. Verbreed je horizon

Waar vroeger een accountant om de hoek van de straat een hoop voordelen met zich meebracht, is het in de tegenwoordige tijd niet meer noodzakelijk om het dichtbij te zoeken. Vanwege de automatisering en digitalisering in de accountancy kun je er ook voor kiezen om een accountant op afstand te nemen. Voel jij je hier toch niet prettig bij? Blijf dan in de buurt.

3. Ga met de tijd mee

Had je nog geen accountant die volop meegaat met de automatisering? Ga daar nu dan wel voor! Het levert jou en jouw bedrijf ontzettend veel voordelen op. Wil je weten hoe dat precies zit? Lees dan onze whitepaper Boekhouding automatiseren en ontdek wat het jou kan opleveren.

4. Ga voor de klik

Wellicht de belangrijkste criterium is de klik die je moet hebben met niet alleen de accountant, maar ook met het kantoor. Spreekt het je aan en past het bij jou en jouw bedrijf? Dan is het absoluut een overweging waard. Zorg ervoor dat jouw verwachtingen matchen met hetgeen een accountantskantoor kan bieden.

5. De full package

Het is handig om te gaan voor een accountantskantoor dat een full service dienstverlening aanbiedt. Allicht is dat nu niet de perfecte uitkomst, maar in de toekomst kan dat anders zijn. Wanneer je personeel in dienst neemt, dan is het goed dat jouw toekomstige accountantskantoor ook de salarisadministratie kan uitvoeren. Ga je de B.V. in? Dan is fiscaal advies ook handig om mee te nemen. Wil je gaan sparren over je strategie? Een bedrijfsadviseur kan jou hierin begeleiden. Al deze facetten onder dezelfde dak is wel zo effectief.

6. Ga op zoek naar recensies

Op websites staan altijd mooie teksten, maar om erachter te komen hoe het er in de praktijk aan toegaat, moet je op zoek naar recensies. Staar je echter niet blind op de mening van een ander; een collega ondernemer heeft allicht andere verwachtingen en behoeftes dan jij.

Wat zijn de voor- en nadelen?

Je weet nu waar je op moet letten bij het switchen van accountant. Indien jij je keuze al hebt gemaakt, dan is het handig om te weten wat de bijkomende effecten kunnen zijn bij een eventuele overstap. In een volgende blog zullen we hier wat dieper op ingaan.

Heb je vragen over het switchen van accountant? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Meer weten? Vraag het Wouter!

Allround adviseur
  • Groeiadviseur
  • Sparringspartner
  • Belastingadvies
Afspraak maken met Wouter

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!