Nieuws

Tips en actualiteiten voor de ondernemer

In deze editie vind je informatie over onder andere de volgende thema’s:

Tip voor de ondernemer: Minder MIA voor elektrische auto’s

Sinds 1 januari 2020 krijg je minder Milieu-investeringsaftrek (MIA) voor een elektrische personenauto. Het MIA-voordeel is gedaald van 27% (in 2019) naar 13,5% over een maximumbedrag van € 40.000,-. Doe je dit jaar milieuvriendelijke investeringen die op de milieulijst 2020 staan? In dat geval kom je in aanraking voor de Variabele afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) en / of de MIA. Lees hier meer over in het Fisckwartaaltje.

Tip voor de ondernemer: Nieuwe franchiseregels op komst

Er is een wetsvoorstel in de maak met nieuwe regels voor de franchisebranche. De nieuwe franchiseregels moeten de franchisenemer beter beschermen, waarbij de nadruk ligt op een viertal onderdelen, die cruciaal zijn voor evenwichtige franchiseverhoudingen. Welke onderdelen dit zijn, kun je lezen in het Fisckwartaaltje.

Tip voor de DGA: Houd rekening met een hoger gebruikelijk loon

Ben je een aandeelhouder met een aanmerkelijk belang (5% of meer aandelenbezit in een B.V. of N.V.)? Dan val je onder de zogenaamde gebruikelijkloonregeling. Er wordt verondersteld dat je in beginsel ten minste een bepaald (fictief) loon geniet, ongeacht het loon dat je feitelijk hebt ontvangen. Ben je directeur-groot)of enig)aandeelhouder (DGA) van jouw B.V., dan val je dus onder deze regeling en moet je vanaf 1 januari 2020 rekening houden met een hoger gebruikelijk loon.

Tip voor de werkgever: Toets periodiek jouw pensioenregeling

De pensioenregeling van jouw personeel is dynamisch en heeft periodiek onderhoud nodig. Wijzigingen in jouw personeelsbestand of wijzigingen in de activiteiten van jouw onderneming kunnen ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld ineens wel onder de werking van een verplicht gesteld pensioenfonds valt. Dat kan grote gevolgen hebben.

Tip voor de belastingbetaler: Doe tijdig aangifte schenkbelasting

Heb je in 2019 fiscaal vermogen overgeheveld naar jouw kinderen via het jaarlijks vrijgestelde bedrag van € 5.428,- (in 2020: € 5.515,-)? Dan hoeven jouw kinderen geen aangiftebiljet voor de schenkbelasting in te dienen. Maar heb je meer geschonken, dan moet over het meerdere wel schenkbelasting worden betaald. In dat geval moeten jouw kinderen uiterlijk voor 1 maart 2020 een aangiftebiljet voor de schenkbelasting hebben ingediend.

Wil je het volledige artikel lezen? Klik dan op Fisckwartaal 2020 deel 1.

Heb je vragen? Neem dan contact met ons op!

Meer weten? Vraag het Silvy!

Accountant
  • Accountancy
  • Belastingadvies
  • Financieel advies
Afspraak maken met Silvy

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!