Nieuws

Update verruimde TVL-regeling

Je kunt als ondernemer of zzp’er ook over het eerste kwartaal van 2021 (Q1) onder voorwaarden een tegemoetkoming krijgen, zodat je beter in staat bent om de vaste lasten te blijven betalen. Omdat er recent een aantal verruimingen zijn doorgevoerd, geven we graag een update inzake de verruimde TVL-regeling.

Kenmerken en voorwaarden verruimde TVL-regeling

De meeste kenmerken en voorwaarden van de verlengde TVL-regeling uit het vierde kwartaal van 2020 gelden ook voor het eerste kwartaal van 2021, maar er zijn ook een paar wijzigingen:

 • De tegemoetkoming is bedoeld voor de mkb-ondernemer of zzp'er in (in beginsel) alle sectoren;
 • De hoogte van de subsidie wordt als volgt berekend: normale omzet x omzetverlies in % x aandeel vaste lasten in % x 85%;
 • De onderneming moet op 15 maart 2020 in het Handelsregister zijn ingeschreven;
 • Het omzetverlies bedraagt ten minste 30%;
 • De onderneming heeft tenminste € 1.500,- aan vaste lasten per kwartaal volgens het percentage vaste lasten dat bij de SBI-code behoort (jouw werkelijke vaste lasten zijn dus niet relevant;
 • De onderneming mag op 31 december 2019 niet al in financiële moeilijkheden hebben verkeerd;
 • De aanvraag wordt per kwartaal ingediend;
 • De maximale subsidie is € 550.000 voor mkb-bedrijven en € 600.000,- voor niet mkb-bedrijven. De minimale subsidie is € 1.500,- per kwartaal.

Vestiging in Nederland

Je onderneming moet een vestiging in Nederland hebben. Daarvan zal in elk geval één op een ander adres dan je privéwoning gevestigd zijn. Of je onderneming is fysiek afgescheiden van je privéwoning en is voorzien van een eigen opgang of toegang. Deze eisen gelden overigens niet als je een ambulante of horecaonderneming hebt. Heb je een horecaonderneming, dan is het voldoende dat je ten minste één horecagelegenheid huurt, pacht of in eigendom hebt.

Belangrijk verschil

Een belangrijk verschil met de TVL uit het vierde kwartaal van 2020 is dat voor het eerste kwartaal van 2021 een andere referentieperiode geldt. Dit is namelijk januari, februari en maart 2019. Was je op 1 januari 2019 nog niet gestart met je onderneming? Dan kun je mogelijk terugvallen op een andere referentieperiode. Zo kan er zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van de kwartaalomzetcijfers die ook bekend zijn bij de Belastingdienst.

Aanvraagperiode TVL-regeling

De tegemoetkoming voor het eerste kwartaal van 2021 kun je aanvragen van 15 februari tot en met 18 mei 2021, vóór 17:00 uur met een formulier op RVO.nl. Hierop wordt binnen acht weken beslist. Als je de tegemoetkoming krijgt, zal er een eenmalig voorschot van 80% aan je worden uitgekeerd.

Speciale opslagen

Voor bepaalde branches bestaan opslagen bovenop de TVL. Zo kennen we de eenmalige opslag voor eet- en drinkgelegenheden (de Horecasubsidie Voorraad en Aanpassingen: HVA-opslag), de evenementenmodule voor ondernemers en toeleveranciers in de evenementenbranche en de Voorraadsubsidie Gesloten Detailhandel (VGD) voor ondernemers in de non-foodsector die voorraden hebben ingekocht die na de lockdown niet meer verkoopbaar zijn of die in waarde zijn verminderd.

De HVA-opslag gold alleen voor het vierde kwartaal van 2020 en is niet meer teruggekomen in het eerste kwartaal van 2021. De evenementenmodule en de VGD golden in het vierde kwartaal van 2020, maar ook in het eerste kwartaal van 2021. Valt jouw onderneming in een van deze branches en wil je weten of je voor de opslag in aanmerking komt, neem dan contact met ons op.

Meer weten?

We hebben de belangrijkste zaken middels deze update voor de verruimde TVL-regeling voor je uiteengezet. Wil je meer weten of heb je hulp bij de aanvraag? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Meer weten? Vraag het Sandra!

Miss Yuki 2020
 • Accountancy
 • Sparringspartner
 • Fiscaliteiten
Afspraak maken met Sandra

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!