Nieuws

Webshop? Bereid je voor op de nieuwe btw regels

De EU-richtlijnen omtrent de btw zullen per 1 juli 2021 gaan wijzigen. Heb je als ondernemer bijvoorbeeld een webshop? En lever je goederen in de EU aan klanten die geen btw-aangifte doen? Bereid je dan voor op de nieuwe btw regels. En doe het op tijd.

Huidige btw regels niet meer van deze tijd

Met ingang van 1 juli 2021 gelden er binnen de EU nieuwe btw-regels voor de e-commerce. Men wil hiermee niet alleen de online verkoop van goederen moderniseren en vereenvoudigen. Het doel is om te komen tot één grote digitale markt waarin tegelijkertijd ook de btw-fraude tegen wordt gegaan.

Btw regels: Hoe is de situatie vóór 1 juli en na 1 juli?

Goederen leveren binnen de EU vóór 1 juli 2021

Bij verkopen en leveringen waarbij goederen vanuit Nederland verzonden worden naar consumenten in andere EU landen is als basis Nederlandse btw verschuldigd. Dit is het geval zolang je onder de zogenaamde omzetdrempel van het leveringsland blijft. Deze bedragen kunnen per land verschillend zijn. In Italië bedraagt deze bijvoorbeeld € 35.000,- en in Duitsland € 100.000,-. Zodra jouw omzet meer wordt dan het drempelbedrag per land, dan bereken je de btw van het EU-land waar jij jouw goederen hebt geleverd. Je draagt in het betreffende EU-land btw af en verzorgt de btw-aangifte. Het berekenen van buitenlandse btw kan alleen met een btw registratie in het betreffende EU-land.

Goederen leveren binnen de EU ná 1 juli 2021

De omzetdrempels die nu per EU-land gelden, vervallen na 1 juli. Er is straks nog maar sprake van 1 drempelbedrag ter hoogte van € 10.000,-. Dit geldt voor situaties waarbij omzet wordt behaald op goederen die al binnen de EU zijn. En die geleverd worden aan particulieren binnen de EU. Blijf je onder de € 10.000,-, dan bereken je de Nederlandse btw. Kom je daarboven? Dan bereken je de btw van het EU-land waar jij jouw goederen hebt geleverd. 

Goederen leveren van buiten de EU vóór 1 juli 2021

Lever je goederen van buiten de EU, bijvoorbeeld China rechtstreeks aan particuliere klanten binnen de EU? Zolang de waarde per zending het bedrag van € 22,- niet overschrijdt, kun je als ondernemer gebruik maken van de zogenaamde vrijstelling van invoer-btw.

Goederen leveren van buiten de EU ná 1 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 is bij invoer van goederen van buiten de EU invoer-btw verschuldigd. De waarde per zending doet er dan niet meer toe. Deze vrijstelling vervalt. Wel blijven zendingen met een waarde tot en met € 150,- vrijgesteld van invoerrechten. Met andere woorden, in de nieuwe situatie is er altijd invoer-btw verschuldigd, maar dat geldt dus niet voor douanerechten.

Goederen leveren buiten de EU

Lever je goederen buiten de Europese Unie (EU). Dan is er geen vrij verkeer van goederen en krijg je te maken met de douane. Je hebt dan een exportdocument nodig. Ook moet je rekening houden met invoerrechten. Als je goederen exporteert naar een land buiten de EU, moet je het 0%-tarief gebruiken. Het maakt daarbij niet uit of de afnemer een particulier of een bedrijf is. Na 1 juli 2021 wijzigt dit niet omdat de nieuwe regels betrekking hebben op alleen EU-afstandsverkopen.

Handel via een platform

Veel ondernemers verkopen wereldwijd hun producten online via zogenaamde platformen. Denk hierbij aan Amazon en AliExpress. Op dit moment is de ondernemer verantwoordelijk voor de btw-afdracht over zijn producten die hij bijvoorbeeld via Amazon verkoopt. Voor de Belastingdiensten is het echter een behoorlijke opgave om ook daadwerkelijk de btw te innen bij de ondernemer. Daarom gaat ook dit op de schop.

Na 1 juli zijn namelijk de platformen verantwoordelijk voor deze btw-afdracht. Dit vereenvoudigt het proces voor de Europese belastingdiensten. Ze innen de btw nu simpelweg bij de verschillende platformen. Voorwaarde is wel dat het desbetreffende platform een actieve rol heeft gespeeld in het verkoopproces. Zo’n actieve rol is meer dan alleen het samenbrengen van vraag en aanbod. Er moet sprake zijn van een extra dienstverlening. Denk bijvoorbeeld aan het faciliteren van leveringen en betalingen. Is dit het geval? Dan kan het platform na 1 juli verantwoordelijk worden gesteld voor het afdragen van de btw.

Hoe bereid jij je voor op de nieuwe btw regels?

Er zijn in principe twee belangrijke punten waar je als ondernemer actie op moet ondernemen.

Drempelbedrag en verkoopprijs

Enerzijds moet men inspelen op het nieuwe drempelbedrag van € 10.000,- Deze is bijvoorbeeld een stuk lager voor een ondernemer die veel producten aan Duitse consumenten verkoopt. Was de drempel voor hem eerst € 100.000,-, straks is dat nog maar € 10.000,-. Hiermee komt hij dus sneller in aanraking met de buitenlandse (in dit geval de Duitse) btw. Dit kan van invloed zijn op de prijs die je als ondernemer per EU land hanteert. Ga daarom alvast na in welke EU landen je omzet genereert en hoeveel omzet je per land genereert. Let daarbij op dat EU landen verschillende btw-tarieven hanteren.

Aanmelding Unieregeling

Vanaf 1 juli kunnen ondernemers die te maken krijgen met de nieuwe btw-regels, op twee manieren hun buitenlandse btw-aangifte gaan regelen. Bij de eerste optie kiest de ondernemer ervoor per afzonderlijk EU-land waar omzet wordt gegenereerd de btw-aangifte te regelen. Maar ze kunnen er ook voor kiezen om zich aan te melden voor de zogenaamde ‘Unieregeling’ (éénloketsysteem). Met het éénloketsysteem hoef jij je niet te registreren bij de belastingdienst in elk EU-land waar jij je producten verkoopt.

Het registreren voor de ‘Unieregeling’ kan al vanaf 1 april via Mijn Belastingdienst Zakelijk. Meld jij je voor 30 juni aan? Dan kun over de maanden juni tot en met september (kwartaal 3) één btw-melding doen. Deze melding doe je via de Nederlandse Belastingdienst voor de btw over alle verkopen die je aan particulieren in andere EU-landen hebt gedaan. De Belastingdienst stuurt vervolgens de melding en betaling door naar de Belastingdiensten van de betreffende EU-landen. Wel zo makkelijk.

Voorwaarden Unieregeling

Je mag gebruik maken van de ‘Unieregeling’ als het om zogenaamde afstandsverkopen gaat. Dat betekent dat je aan deze voorwaarden moet voldoen:

  • Je levert goederen, die al in de EU zijn, aan een klant in een ander EU-land;
  • Je levert rechtstreeks aan klanten die geen btw-aangifte doen. Dit zijn alle particulieren. Maar bijvoorbeeld ook ondernemers die geen btw-aangifte hoeven doen;
  • Je kunt de regeling niet gebruiken voor margegoederen en (bijna) nieuwe vervoermiddelen, zoals auto's en motoren. En ook niet voor 'montageleveringen' zoals zonneschermen;
  • Je zorgt zelf voor de verzending van jouw producten.

Let op: Met de Unieregeling meld je ieder kwartaal de btw voor al deze leveringen. En betaalt die in één keer. Terugvragen van voorbelasting regel je echter niet met de Unieregeling. Dit doe je op deze manier.

Conclusie

Heb je als ondernemer een webshop? Bereid je voor op de nieuwe btw regels. Dat geldt met name voor ondernemers die veelal producten leveren aan particulieren in verschillende EU-landen. Het gaat hierbij niet alleen om een administratieve aanpassing. Vanaf 1 juli zullen bepaalde ondernemers ook goed moeten gaan kijken naar de verschillende prijzen die ze nu hanteren. Voor meer informatie neem gerust contact met ons op. We vertellen er graag meer over.  

Meer weten? Vraag het Silvy!

Accountant
  • Accountancy
  • Belastingadvies
  • Financieel advies
Afspraak maken met Silvy

Deel dit bericht op social media:

< Naar het nieuwsoverzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Laat je bedrijf groeien door onze wekelijkse tips.

Haal Rikst aan boord!